Depozitul de deșeuri industriale periculoase cu conținut de azbest, aparținând societății Fermit din Râmnicu Sărat, ar trebui mai atent supravegheat de autoritățile locale. Este opinia conducerii firmei, care a sesizat Primăria Râmnicu Sărat, după ce gardul care împrejmuiește depozitul de la marginea orașului a fost deteriorat. Lucrările de închidere a depozitului au fost finalizate în 2019, costul lucrărilor fiind suportat de firma din Rm Sărat. De atunci, depozitul este monitorizat de Fermit, care are obligația să efectueze semestrial analize cu privire la calitatea factorilor de mediu, datele urmând a fi transmise către Garda și Agenția de Mediu Buzău. La rândul său, proprietarul terenului pe care se află depozitul, Primăria Râmnicu Sărat, trebuie să supravegheze zona.
Odată cu trecerea anilor, gardul depozitului a fost deteriorat, iar persoane necunoscute au furat stâlpii și plasa de sârmă.
Conducerea Fermit afirmă că a făcut o sesizare către Primăria Râmnicu Sărat pentru refacerea gardului și a solicitat intensificarea patrulării Poliției Locale în zonă.
Reprezentanții Primăriei Râmnicu Sărat susțin că, în ultimii ani, rezolvarea problemelor de mediu a reprezentat o prioritate pentru administrația locală. În zona în care se află depozitul Fermit s-au adus, ani la rând, deșeuri periculoase provenite din industria orașului. În apropiere se află și fosta groapă de gunoi a municipiului.
Autoritățile din Rm. Sărat recunosc faptul că au întâmpinat probleme cu unii cetățeni, dar și cu anumiți crescători de animale din zonă, care au deteriorat gardul depozitului. Reprezentanții Primăriei mai spun că Administrația Domeniului Public a mai reparat gardul atunci când s-a impus. Mai mult, autoritățile precizează că Poliția Locală nu poate patrula doar în această zonă, pentru a-i ține departe pe cei care nu respectă legea. Singura soluție ar fi montarea unor camere de supraveghere video.
Reprezentanții Primăriei dau asigurări că ADP Râmnicu Sărat va reface gardul, iar Poliția Locală va prevedea în bugetul pentru anul viitor o sumă pentru extinderea sistemului de supraveghere video. De asemenea, viceprimarul Râmnicului, Florian Nicolae, spune că zona a fost ecologizată.
În această dimineață, reprezentanții Administrației Domeniului Public au ajuns în zonă și au început refacerea gardului deteriorat.
Depozitul de deșeuri periculoase de la Fermit Râmnicu Sărat a fost inclus pe lista obiectivelor neconforme din țară, care reprezentau un risc major pentru sănătatea oamenilor și pentru mediul înconjurător. Din acest motiv, depozitul a fost închis, iar obligațiile de monitorizare post-închidere sunt pe o perioadă de minimum 30 de ani de la finalizarea lucrărilor.